Masterclass: Chirurgische behandeling van baarmoederhalskanker

Bij baarmoederhalskanker is er sprake van een maligne tumor in de baarmoederhals, ook wel het cervixcarcinoom genoemd. In sommige gevallen is het nodig dat de gynaecoloog de tumor verwijdert middels een chirurgische ingreep.

Dr. A. Zaal, gynaecoloog in opleiding in het LUMC, heeft onze leden een masterclass gegeven over de chirurgische verwijdering van het cervixcarcinoom.

In het voorstadium van baarmoederhalskanker bevinden zich afwijkende cellen in de cervix. Soms kan dit spontaan genezen, of wordt er een lis-excisie uitgevoerd. Als er zich eenmaal een cervixcarcinoom heeft ontwikkeld, dan hangt de behandeling af van het stadium en de locatie van de tumor.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de chirurgische verwijdering van het cervixcarcinoom, zoals conisatie, een radicale uterusextirpatie of een hysterectomie met lymfadenectomie. Dr. Zaal heeft hier een erg mooi overzicht van gegeven, tezamen met laparoscopische beelden van deze ingrepen.

De leden vond het erg interessant om deze masterclass binnen snijdende specialisme van de Gynaecologie bij te wonen. Wij willen Dr. Zaal dan ook nogmaals hartelijk danken voor haar mooie presentatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *