VCMS Rotterdam Summerschool

Na een lange tijd waarin er geen fysieke activiteiten georganiseerd konden worden, kwam hier op 21 juli verandering in. Op deze dag heeft de VCMS Rotterdam Summerschool plaatsgevonden. Een hele dag in het teken van de thoraxchirurgie.

In de ochtend zijn we begonnen met twee lezingen over de hartpatiënt, door dr. van Leeuwen, en de longpatiënt, door dr. Mathab. Aan de hand van twee casussen werden de deelnemers gestimuleerd om vooral ook veel zelf na te denken en vragen te stellen.

Daarna gingen we door naar de snijzaal. Hier konden de deelnemers zelf aan de slag met de anatomie van hart en longen. Onder begeleiding van dr. Taverne en dr. Mathab mochten de deelnemers zelf stap voor stap hart en longen dissecteren. Hierdoor werd de anatomie letterlijk zichtbaar voor je eigen ogen en dit maakte de workshop heel leerzaam!

De dag werd afgesloten met een ‘Carrousel’ bestaande uit drie stations:
– Afwijkende hart: hierbij werd gekeken naar de afwijkingen in verschillende hart preparaten en werd geredeneerd wat hiervan de oorzaak of gevolgen hebben kunnen zijn.

– Anatomie in een droog preparaat: hierbij werd alle belangrijke anatomie rondom hart en longen nogmaals doorgenomen: vaten, zenuwen en naastgelegen organen.

– VATS: kijkoperatie met camera: hier werd laten zien hoe anders alle structuren er uitzien via een camera en hoe je je kan oriënteren binnen de thorax.

Al met al was het een hele leerzame dag. We willen alle chirurgen bedanken voor hun enthousiasme!

De VCMS Rotterdam Summerschool heeft plaatsgevonden met passende Corona-maatregelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *