Londen reis 16-17 juni

Op zaterdagochtend stonden 21 van onze leden voor coschaptijden op en verzamelden zich om 4u10 op Utrecht Centraal. Dit allemaal zodat ze deel uit konden maken van een primeur binnen VCMS Utrecht: de eerste buitenlandse excursie.

In de vroege ochtend vertrokken we met het vliegtuig naar Londen Gatwick. Wat koffie en een lange busreis later stonden we in hartje Londen Buckingham Palace te bewonderen.

Vervolgens gingen we te voet verder naar University College Londen (UCL).

Hier troffen we Claudia, vicevoorzitter van de UCL Surgical Society, de Londense equivalent van VCMS. We kregen een rondleiding door UCL en ze gaf uitleg over de opbouw van de chirurgische opleiding in Engeland. Vervolgens leidde ze ons naar een collegezaal waar we Tobi, de voorzitter, en Tom Quick, van oorsprong (kinder)orthopeed ontmoette. Tom Quick hield een inspirerende lezing over chirurgie in het algemeen met extra aandacht voor uitdagingen van het vak. Daarbij wijdde hij verder uit over zijn eigen specialisme; plexuschirurgie.

Ook onze eigen voorzitter, Rauand Duhoky, gaf een lezing waarin hij een beeld schetste van de chirurgie opleiding in Nederland en ons meenam door de (Nederlandse) chirurgische geschiedenis om vervolgens stil te staan bij enkele recente Utrechtse uitvinden zoals de Octopus en Elana techniek.

Na een korte pauze waarin we Engelse en Nederlandse studie ervaringen konden uitwisselen, gingen we verder met de workshop. Aangekomen in de practicum ruimte zagen we lappen varkensvlees met onderhuidse zwellingen. Het bleek de bedoeling dat we deze “cysten” (ballonnen gevuld met vla) zouden uitsnijden zonder deze te laten knappen. Net zoals bij een echte patiënt gingen we zorgvuldig te werk en begonnen we met anaesthesie en hechtten we de huid na afloop weer mooi dicht.

Na de workshop was het hoogste tijd om wat te gaan eten. Hierna hadden we weer genoeg energie om wat van het Engelse uitgaansleven te ervaren.

De volgende ochtend hadden we even de tijd om Londen te verkennen, waarna we door moesten naar ‘the Old Operating Theatre Museum’: het oudste nog bestaande operating theatre van Europa. Hier doken we opnieuw de geschiedenis in, maar ditmaal van Londen. We kregen een demonstratie van de operatietechnieken van destijds. In het museum zelf waren diverse oude (chirurgische) bezienswaardigheden te zien, in meerdere en (verontrustend) mindere mate gelijkend op de huidige materialen.

Helaas was het daarna tijd om weer terug te vliegen naar Nederland. Het was een zeer geslaagde eerste reis met veel dank aan Claudia en Tobi voor hun hulp bij het opzetten van de activiteiten, het Utrechts Univeriteitsfonds voor hun bijdrage aan de reis en last but not least de activiteitencommissie 2017-2018: Saniyé Duchateau, Isabella Timmer en Burak Konya voor het organiseren van deze fantastische reis.