Masterclass faciale reconstructies

Op 6 maart 2017 heeft niemand minder dan prof. dr. Mathijssen van het Erasmus MC Rotterdam een masterclass faciale reconstructies gegeven. Prof. dr. Matthijssen is een vooraanstaand plastisch chirurg en kan men onder andere kennen van haar lezingen bij de Universiteit van Nederland. Zij heeft ons verteld over craniosynostose en schisischirurgie bij kinderen.

Prof. dr. Mathijssen maakt deel uit van de kleine groep plastisch chirurgen in de wereld die de operatieve behandeling van craniosynostose uitvoeren. Zij heeft verteld over de verschillende vormen van craniosynostose, inclusief de syndromale vormen, en de verschillende behandelopties. Hierbij was het zeer indrukwekkend voor de zaal om te zien hoe uitgebreid een dergelijke operatie is, waarbij de hoofdhuid grotendeels van de schedel wordt losgemaakt en schedelnaden en -delen uit elkaar worden gehaald en worden gereconstrueerd.
Daarna vertelde zij over schisis, waarbij het belang van het onderscheid tussen de twee vormen van schisis, namelijk geïsoleerde palatoschisis en cheilognathopalatoschisis, duidelijk werd gemaakt. Daarna vertelde zij over de precisie waarmee reconstructie moet gebeuren; één klein meetfoutje kan ervoor zorgen dat een gezicht er veel minder mooi uitziet.
Bij beide aandoeningen werd duidelijk dat kinderen een lang (operatief) behandeltraject ingaan, waarbij zij vaak van kleins af aan, tot aan de adolescentie worden gezien door de plastisch chirurg. Er indrukwekkend!

Prof. dr. Mathijssen vertelde beeldend, er werden veel vragen gesteld en de reacties van de leden waren zeer positief. Het was een van de meest spraakmakende masterclasses tot nu toe!