Masterclass maxillofaciale resecties en reconstructies

Op 31 oktober heeft dr. Van Es, mond-, kaak- en aangezichtschirurg in het UMC Utrecht, een masterclass verzorgd over maxillofaciale oncologische chirurgie. Eerst heeft hij verteld hoe hij zelf, via de opleidingen tandheelkunde en vervolgens geneeskunde, kaakchirurg is geworden. Vervolgens vertelde hij over de eigenschappen van kanker in het mond-, kaak- en aangezichtsgebied. Hoe vaak komt het voor? Op welke locaties? Wat zijn de meest voorkomende histologische bevindingen?

20161031_185043

Vervolgens ging hij verder op de chirurgische resectie van tumoren in het hoofd-halsgebied. Hoe verwijder je zo’n tumor, maar ook vooral: hoe herstel je het gat dat je hiermee creëert? Van lokale lappen uit het gezicht zelf, tot aan reconstructies op basis van 3D-technieken met bot, vaten en huid uit het onderbeen; allerlei mogelijkheden voor reconstructie werden toegelicht.

20161031_202921 20161031_203706

Dit was een prachtige voorbereiding op de workshop, waarbij de studenten zelf een operatie in het hoofd-halsgebied gaan uitvoeren, en de live-operatie, die dr. van Es ook beide zal begeleiden. Wij kijken nu nog meer uit naar deze aankomende activiteiten!