Openingsactiviteit: Anesthesie en chirurgie

Op maandag 17 september vond onze openingsactiviteit plaats! De openingsactiviteit was een masterclass over Anesthesie in combinatie met chirurgie. Deze avond werd verzorgd door Dr. Kaldewij van de anesthesie en Dr. Hommes van de chirurgie en vond plaats in Café Hofman in Utrecht, waar van tevoren ook met werd gegeten met alle leden, zowel nieuw als oud.

Voorafgaand aan deze avond kregen de leden een casus voorgelegd, de casus luidde als volgt: ”

De situatie die we zullen bespreken kettingbotsing op de snelweg bij dichte mist met meerdere slachtoffers. Het tijdstip is 1630 op een doordeweekse dag. We weten nog niet hoeveel patiënten naar ons ziekenhuis komen. Volgens de eerste melding schijnen er meer dan 10 voertuigen bij betrokken te zijn.
De verwachting is dat de eerste zwaarst gewonden patiënten naar het UMCU komen en binnen 30 minuten worden verwacht. Meer gegevens hebben we op dit moment niet. De ambulance (prehospitale organisatie) zal zorgen dat niet meer dan 2 zwaar gewonden tegelijk komen naar het UMCU en dan uitwijken naar traumacentra in Amsterdam en eventueel Nijmegen en Rotterdam. Het is op dit moment niet nodig een rampenplan in werking te stellen, maar wel om het ziekenhuis voor te bereiden om de opvang en behandeling van patiënten met ernstig letsel.”

Het was de vraag aan de leden hoe zij de voorbereidingen voor de komst van deze patiënt wilden treffen. Dus welke artsen, verpleegkundigen etc moeten er paraat staan. Ook moesten ze bedenken welke logistieke maatregelen er in het ziekenhuis getroffen moesten worden.

Gedurende de avond gingen Dr Hommes en Dr Kaldewij stap voor stap met ons door deze casus heen. Ze bespraken de voorbereidingen, de handelingen bij binnenkomst en het vervolg traject van de patiënt.

Het was een erg leerzame, interactieve en vooral gezellige avond.