Workshop darmnaden hechten

Op 2 maart 2017 heeft VCMS Utrecht een workshop darmnaden hechten voor haar leden georganiseerd. Dr. van Tets, gastro-intestinaal chirurg, is speciaal vanuit Amsterdam naar Utrecht gekomen om de workshop te begeleiden. Dr. van Tets heeft eerst een introductie gegeven, waarbij aan de hand van filmpjes de verschillende technieken werden toegelicht.

Vervolgens mochten de leden zelf aan de slag. Op runderdarmen hebben zij end-to-end en end-to-side anastomoses gemaakt, waarbij zij gebruik maakten van verschillende hechttechnieken met hechtdraden met een enkele of een dubbele naald. Hierbij werd ook hard geoefend op de knooptechnieken die hierbij goed toe te passen zijn. Het werken in een team, zoals op de OK ook gebeurt, was hierbij erg belangrijk. Als het team tevreden was met een anastomose, kon het testen of deze waterdicht was, door de darmen te vullen met water en te zien of er lekkage was. Ook kon hierbij gezien worden of de darm niet te nauw (stenotisch) was geworden.

De eindresultaten waren boven verwachting; het was goed te zien dat alle leden tijdens deze workshop stappen hebben gemaakt in de ontwikkeling van hun hechtvaardigheden!

20170302_195925 20170302_195936 IMG-20170303-WA0002